Eğitim Koçu Nasıl Olunur

26.07.2023
Eğitim Koçu Nasıl Olunur
İçeriği Paylaş
Sosyal Medyada Paylaş
Linki Kopyala

Eğitim koçu olmak isteyen kişiler kendini geliştirmek isteyen, öğretmenlik, danışmanlık mesleklerine karşı ilgili olan kişilerdir. En çok merak edilen soru üniversitelerde eğitim koçluğu bölümünü olup olmamasıdır. Ne yazık ki üniversitelerde böyle bir bölüm bulunmamaktadır. Eğitim koçluğu eğitimi veren kurumlardan veya kurslardan sertifika alarak bu mesleğe sahip olabilirsiniz. 

 

Eğitim koçu olmak isteyen kişiler aşağıdaki adımları takip ederek bu süreci kolaylaştırabilir: 

  • Eğitim koçluğu alanında eğitim almanız en önemli maddedir. Eğitim koçluğu alanında bir program veya sertifika kursunu tamamlamak, bu kariyere atacağınız en iyi adım olabilir. 
  • Eğitim koçluğu deneyimi kazanmak için farklı yollar deneyebilirsiniz. Bir koçluk programına katılarak ya da mentorluk yaparak gönüllü bir şekilde eğitim koçluğu yapabilirsiniz. 
  • Öğrenciler ile güçlü bir iletişim kurmak, danışan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak eğitim koçluğunun olmazsa olmazıdır. Bunun için de bir iletişim kursuna katılabilirsiniz. 
  • Kendinizi eğitim koçu olarak pazarlamak için bir web sitesi oluşturabilirsiniz, sosyal medya hesapları açabilirsiniz ve böylece sosyal ağınızı genişletebilirsiniz. Geri bildirimler ve müşteri referansları sizin için iyi bir adım olacaktır. 
  • Çoğu ülkede eğitim koçları sertifikalı ve lisanslı olmak zorundadır. Bu sertifikaları sürekli olarak güncellemek kariyeriniz açısından önemlidir. 

 

Eğitim Koçunun Sorumlulukları Nelerdir 

Eğitim koçluğu, oldukça sorumluluk gerektiren bir meslektir. İletişim becerisi kuvvetli olan kişiler için alternatif bir çözüm yoludur. 

Eğitim koçu olmak isterseniz elbette ki bazı sorumluluklara ihtiyaç duyacaksınız. Eğitim koçlarının sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Eğitim koçları, öğrencilerinin öğrenme ihtiyaçlarını giderir ve hedeflerine ulaşmaları konusunda yardımcı olur. 
  • Öğrencilerin özgüvenini artırmaya, stres yönetim becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. 
  • Öğrencilerinin akademik başarılarını desteklemede her zaman öncü olur. 
  • Öğrencilerinin öğrenme stratejilerini belirleyerek öğrenme sürecindeki en etkili yöntemleri kullanırlar. 
  • Öğrenciye sorumluluk bilincini aşılaması gerekir. 
  • Ebeveynler ile de iletişime geçerek aile içindeki dayanışmayı kuvvetlendirir. 
  • Sınav kaygısı gibi ekstrem stres gerektiren durumları minimum düzeye indirir. 

 

Kimler Eğitim Koçu Olabilir 

Eğitim koçu olmak için öncelikle bir yeterlilik belgesi gereklidir. Bununla birlikte eğitim koçu olmak isteyenler aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır: 

  1. İyi bir iletişim becerisine sahip olan kişiler eğitim koçu olabilirler. 
  2. Öğrenmeye açık olan kişiler ve kendini sürekli olarak geliştiren kişiler olabilir. 
  3. Yaratıcı düşünme yeteneğine sahip olanlar. 
  4. Öğrenciler ile iyi bir empati yeteneğine sahip olanlar. 
  5. Değişen öğrenci standartlarına karşı esnek görüşlü olan kişiler eğitim koçu olabilir. 

 

Eğitim Koçu Ne Yapar 

Eğitim koçları, öğrencilere öğrenme süreçlerinde rehberlik ve destek sağlayan uzman kişilerdir. Öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarını gidererek onları kişiselleştirilmiş bir programa adapte ederler. Öğrencilerin öğrenme becerilerine zaman ayırarak yardımcı olurlar. Plan ve program geliştirirler, programda herhangi bir sapma olduğunda onların devamlılığını denetlerler. 

 

Öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için öğretmenlerle ve ebeveynler ile birlikte iş birliği yaparlar. Bu sayede öğrencilerin öğrenme yeteneklerine özel bir alan oluşturulabilir. Ayrıca eğitim koçları akademik kariyerlerinde öğrencilere motivasyon sağlarlar, hedeflerine yürüyen yolda onlarla birlikte hareket ederler. Eğitim koçları aynı zamanda öğrencilerin öğrenme süreçlerine müdahale etmezler. Bunun yerine öğrenme sürecini yönlendirir ve desteklerler. Bireyin ilgi ve yeteneklerini tespit ederek doğru mesleğe yönlendirilmelerinde rol oynarlar. 

 

Kişinin özgüven ve öz disiplin sağlamasına yardımcı olurlar. Yaratıcılık ve farkındalık geliştirerek bu ortamları onlara sunarlar. Kişi kendini akademik kariyer üzerine daha fazla tanıyarak hedeflerini daha doğru bir yönde belirleyebilir. Birey yalnızca akademik olarak değil sosyal olarak da gelişimine katkı sağlayabilir. Bütün bunlara eğitim koçları her zaman yardımcı olur.