Özel Ders Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

12.02.2024
Özel Ders Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
İçeriği Paylaş
Sosyal Medyada Paylaş
Linki Kopyala

Özel ders eğitimi, her öğrencinin şahsına özel olarak geliştirilmiş, onların bireysel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sağlar. Özel ders eğitiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır : 

  1. Öğrencinin ihtiyaçlarına uygun olarak planlama yapmak. Her öğrencinin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır. Planlara uyum sağlanırsa öğrencinin en iyi şekilde öğrenmesi sağlanabilir. 
  2. Öğrencinin konuları anlayabilmesi için gerekli desteği sağlamak gerekir. Bu atak öğrencinin motivasyonunu ve başarısını olumlu yönde etkileyecektir. 
  3. Öğrencinin öğrenme hızı ve öğrenme tarzı farklı olabilir. Bu konuda esneklik sağlayarak öğrencinin ihtiyaçlarına yönelik davranışlar sergilemek önemlidir. 
  4. Öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişimin kuvvetli olması gerekir. Öğretmen, öğrencinin ihtiyaçlarına göre rehberlik edebilir ve başarısını takip edebilir. 
  5. Öğretmen özel ders eğitimi verirken zamanı verimli kullanmalıdır. Öğrencinin zamanı boşa harcanmamalıdır, gereksiz konulara yer verilmemelidir. 
  6. Öğrencinin ilgi alanlarına odaklanmak öğrencinin motivasyonunu olumlu yönde etkiler. Bu süreç böylece keyifli bir şekilde geçer. 
  7. Öğrencinin ihtiyacı ne ise ona göre materyaller seçmek önemlidir. Görsel, işitsel, dokunsal malzemeler ile çeşitli dersler verilebilir. 
  8. Öğrenciye geri bildirim vermek onun eksik yönlerini anlamasına yardımcı olur. 

 

Özel Dersler Kaç Saat Sürer 

Özel ders almak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de özel dersler kaç saat sürer sorusudur. Özel derslerin süresi, öğrencinin ihtiyaçlarına, öğrencilerin öğrenme hedeflerine, öğrenme planına ve öğrenme stiline bağlıdır. Her öğrenciye göre bu saatler değişiklik gösterebilir. 

 

Genellikle özel dersler 1 saat veya 1,5 saat sürer. İstisnai bazı durumlarda daha uzun veya daha kısa sürmesi mümkündür. Öğrencinin öğrenme hızı ve ihtiyaçları göz önüne alınarak özel dersler haftada bir kez ya da birkaç kez düzenlenebilir. Öğrencilerin inisiyatifine göre de programlar yoğunlaştırılabilir veya daha az yoğun olabilir. 

 

Özel Ders Almanın Faydaları 

Özel ders öncelikle öğretmen ve öğrencinin birebir eğitimde olduğu faydalı bir eğitim sistemidir. Öğretmenin öğrenciyi, öğrencinin de öğretmeni daha iyi bir şekilde tanıması ve akademik kariyerine yardımcı olması açısından çok önemlidir. Özel ders almanın faydaları ise şu şekilde sıralanabilir : 

  • Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre özel bir eğitim deneyimi sağlar. 
  • Öğrencinin bireysel öğrenme hızına ve tarzına göre tasarlandığından dersler daha iyi anlaşılır. 
  • Özel derslerde öğrenciler öğretmenleri ile daha fazla iletişim kurma şansını yakalarlar. Böylece istedikleri soruları rahat bir şekilde sorabilirler. 
  • Özel dersler öğrencinin motivasyonunu artırır ve özgüven kazanmasını sağlar. 
  • Öğrenciler özel derslerde daha iyi anlarlar ve öğretmenin rehberliği sayesinde konulara daha ayrıntılı bir şekilde hakim olabilirler. 
  • Özel dersler sayesinde öğrenciler hedeflerine daha da yakın olurlar. 
  • Öğrenci zamandan tasarruf eder. Öğretmen ile birlikte çalışarak gereksiz konulara giriş sağlamazlar. 
  • Sınavlara daha iyi hazırlanmasına yardımcı olurlar. 

 

Özel Dersler Pahalı Mıdır 

Özel derslerin fiyatı, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Öğrencinin ihtiyaçlarına, öğretmenin deneyimlerine ve niteliklerine, derslerin konusuna, dersin süresine ve öğrencinin yaşadığı şehre göre fiyatlar farklılık gösterecektir. Özel derslerin grup derslerine göre daha pahalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak özel derslerin grup derslerinden daha çok artıları bulunur. 

 

Öğrenciler ve ebeveynler özel derslerin maliyetlerini kendi ceplerine göre önceden belirlemeli ve buna göre bütçeler oluşturmalıdır. Aynı zamanda öğretmenlerin fiyatları karşılaştırılarak daha uygun bir seçenek bulunabilir. 

 

Özel dersler pahalı gelebilir fakat öğrencinin ihtiyacını en uygun karşılayacak yöntem budur. Ayrıca birçok kurumun ve kursların fiyatları düşünüldüğünde özel ders güncel olarak çok da pahalı bir yöntem olmayabilir.