Sınav Kaygısı Nedir

26.07.2023
Sınav Kaygısı Nedir
İçeriği Paylaş
Sosyal Medyada Paylaş
Linki Kopyala

Sınav kaygısı, öğrencilerin sınavlarla ilgili duyduğu endişe, korku ve stres hislerinin tümüdür. Sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bile hissedilebilir. Öğrenci böylelikle sınavda başarısız olacağını ve yetersiz kalacağını düşünebilir. Aslında bu endişeler her zaman kişinin zararına olmayabilir. Başarıya ulaşmak adına bir miktar endişe duymak bazen insanları başarıya ulaştırabilir, önemli olan bu duygunun fazla miktarda hissedilmemesidir. 

 

Fazlasıyla duyulan sınav kaygısı, öğrencilerin akademik performanslarını olumsuz yönde etkileyebilir, öğrenme motivasyonunu ciddi derecede azaltabilir. Bunların getirdiği en olumsuz sonuç öğrencilerin sınavlardan kaçması durumudur. Öğrenciler sınav kaygısı ile birlikte fiziksel semptomlar gösterebilir ve dikkatleri çok kısa sürede dağılabilir. 

 

Sınav kaygısının ortaya çıkma yöntemleri farklı sebeplere bağlanabilir. Sınav konusunda yeterli bilginin olmaması, sınavın gerekilen düzeyde önemsenmemesi, sınavdaki başarının bir hayat ölçüsü haline getirilmesi gibi faktörler sınav kaygısının ortaya çıkmasında öncüdür. 

 

Sınav Kaygısının Semptomları 

Sınav kaygısının semptomları genellikle fiziksel ve duygusal yönde olmaktadır. 

 

  1. Fiziksel Semptomlar 

Terleme, titreme, mide bulantısı, bağ ağrısı, solunum zorluğu, kas gerginliği, kalp çarpıntısı, el ve ayak titremesi şeklinde görülebilir. Bazen de karnımızda uçuşan kelebekler şeklinde seyredebilir ki bu da beraberinde ishali, kusmayı getirebilir. Rahatsızlık hissi uyandırsa bile fiziksel semptomlar çoğu zaman yüksek düzeyde zararlı değildir. 

  1. Duygusal Semptomlar 

Endişe, korku, stres, sinirlilik, huzursuzluk, umutsuzluk, özgüven eksikliği şeklinde görülebilir. 

  1. Bilişsel Semptomlar 

Odaklanmaya olan sorunlar, bellek problemleri, öğrenmeye duyulan güçsüzlük, düşüncede oluşan bulanıklık, kararsızlık şeklinde görülebilir.

  1. Davranışsal Semptomlar 

Sınavlardan kaçınma, sınavlara hazırlanma konusunda yetersiz kalma, sınav sırasında sorulara cevap verememe şeklinde görülür. Kişiler bazen bunlardan dolayı dersi veya okulu bırakma eğilimine girebilirler. 

 

Bu semptomlar herkeste aynı şekilde seyretmez. Bazı öğrencilerde semptomlardan yalnızca birkaçı görülürken bazı öğrencilerde neredeyse hepsine rastlanabilir. Bu semptomların kontrol altına alınması ve öğrencilerin daha rahat bir şekilde sınavlara hazırlanması için uzman kişilere başvurulabilir. 

 

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yöntemleri 

Sınav kaygısı çoğu kişide yaşanması olası ve oldukça normal seyredebilen bir durumdur. Sınav kaygısı ile başa çıkmak için birçok yöntem bulunur. İşte sizlere yardımcı olabilecek bazı başa çıkma yöntemleri: 

  1. Sınavlara hazırlanmak ve kendinizi hazır hissetmek sınav kaygısını azaltmaya yardımcı olur. Çalışmalara zamanında başlayarak düzenli bir şekilde çalışmaları gerçekleştirmek sınava hazır hissetmenize katkı sağlayacaktır.
  2. Derin ve yavaş bir şekilde nefes alarak kaygınızı en aza indirebilirsiniz. Nefes alışverişini kontrol etmek aynı zamanda vücudu da kontrol etmektir. 
  3. Kendinize ve evrene pozitif mesajlar vererek kaygınızı alt seviyelere indirebilirsiniz. Olumlu düşünceler sayesinde sınavda daha rahat hissedebilirsiniz. 
  4. Sınav öncesinde sağlıklı beslenmeye ve yeterli uyku almaya özen gösterirseniz vücudunuz bu stresle daha kolay başa çıkabilir. 
  5. Sınav esnasında rahat olmanıza yardımcı olacak bir yer hayal edebilirsiniz. Zihinsel imajinasyon sayesinde sınava daha rahat odaklanabilirsiniz. 
  6. Sınav sırasında stratejiler kullanabilirsiniz. Kendi keyfinize göre sorulara önce kolaydan başlayabilirsiniz. Sınav süresince dinlenebilirsiniz ve bunların hepsi performansınızı yükseltebilir. 

 

Sınav Kaygısı Neden Olur 

Sınav kaygısı çeşitli nedenlerden dolayı olur. İşte sınav kaygısına neden olan bazı faktörler şunlardır: 

  • Performans kaygısı yaşayabilirsiniz. 
  • Olumsuz geçmiş deneyimleriniz aklınıza gelebilir. 
  • Özgüven eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. 
  • Sınav ortamında rahat hissetmiyor olabilirsiniz. 
  • Ebeveynler ve öğretmenler tarafından baskı hissediyor olabilirsiniz. 

Sınav kaygısı bu maddeler gibi birçok faktörden kaynaklanıyor olabilir ve kişiden kişiye değişir. Kaygının nedeni ne olursa olsun başa çıkmak için birçok yöntem uygulayabilirsiniz. Böylelikle sınavınıza iyi bir şekilde odaklanabilir ve sınavın güzel geçmesini sağlayabilirsiniz.