Yoga Nedir

11.11.2023
Yoga Nedir
İçeriği Paylaş
Sosyal Medyada Paylaş
Linki Kopyala

Yoga yapmayı amaçlayan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de yoga nedir sorusudur. Bir egzersiz mi? felsefe mi? iç ve dış dengemizi sağlayan bir aracı mı? terapi mi? gibi sorular çokça merak edilen yoga tanımı sorularıdır. Yoga, aslında bu soruların hepsidir. Zihinsel ya da fiziksel açıdan kendisinin en iyi halini görmek isteyenlerin egzersiz şeklidir. 

 

Yoga aslında Hindistan’da ortaya çıkmıştır ve fiziksel, ruhsal bir rahatlamayı ifade eder. Aynı zamanda ‘’birleştirme’’ ya da ‘’bir araya getirme’’ anlamlarına gelir. Nefes egzersizleri, asanalar, meditasyonlar aracılığı ile ruhtaki sakinliğe ulaşmanız yoga ile başlayacak. Düşünün, zihninizle ve bedeninizle bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Vücudunuzun tüm esnekliği ile birlikte yaşamınıza özgürlük ve derin mutluluk gelir. Yoga yalnızca beden egzersizi değildir aynı zamanda zihinsel iyileşme durumudur. 

 

Yoganın asıl amacı bedenin esnekliği ile birlikte kendi gücünüzü bularak zihinsel denge ile ruhu sakinleştirmektir. Yogayı herkes aynı şekilde yapmaz, kendinize ne iyi geliyorsa onu yapmanız sizin açınızdan oldukça önemlidir. Bazı kişiler yalnızca fiziksel hareketlere odaklanarak egzersizi seçerken bazı kişiler nefes egzersizi ve meditasyona daha fazla önem verirler. 

 

Yoga Nasıl Yapılır

Beden ve ruh sağlığınız açısından en önemli egzersizlerden birisi olan yoganın yapılma şekilleri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Yoga yapmak istiyorsanız öncelikle rahat kıyafetler tercih etmen önerilir. Bir yoga matı edinirseniz hareketleri yapmak sizler için daha kolay olacaktır. 

Yoga yapmaya başlayacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı yöntemler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: 

  1. Yoga yapmak için rahat bir ortam seçin. Kendinizi rahat hissetmek başlangıç için oldukça önemlidir. Yoga matını düz bir zemine sererek rahat kıyafetler ile matın başına geçebilirsiniz. 
  2. Yoga, nefes alışverişini kontrol etmek ile başlar. Derin nefes alıp vermeyi zaman içerisinde öğreneceksiniz. 
  3. Duruşlar asana olarak adlandırılır. Her duruşun kendine özel nefes tekniği ve zorluk derecesi vardır. Temel yoga duruşlarını öğrenerek bunlardan başlamak tehlikeyi yok edecektir. 
  4. Hareketlere başlamadan önce ısınma yapmanız da oldukça önemlidir. İstenmeyen sakatlanmalar için vücudu yogaya hazırlamanız gerekir. 
  5. Ayrıca bir yoga dersine katılarak ve eğitim alarak yogayı daha kolay hale getirebilirsiniz. Uzman kişiler size doğru teknikleri ya da duruşları sağlıklı bir şekilde göstereceklerdir. 

 

En Temel Yoga Hareketleri 

Yoga serüvenine yeni başlayacak kişiler için en temel yoga hareketleri ile başlamak doğru bir adım olacaktır. En temel yoga pozlarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Tadasana (Dağ Duruşu) 

Ayakta yoga yapmak isteyenler için en temel hareket dağ duruşudur. Ayakta durun ve ayakları kalça genişliğinde açın. Kollarınızı yana doğru uzatın. Bedeni zorlamadan yapılan bu hareket en temel ısınma hareketleri arasındadır. 

  • Balasana (Çocuk Pozisyonu) 

Ayak parmaklarınızın üzerine oturarak ellerinizi yere doğru uzatın. Başınızı dizlerinize doğru eğin. Bu hareket yoga esnasında dinlenme hareketi olarak sayılabilir ve bedeni rahatlatmaya yarar. 

  • Adho Mukha Svanasana (Aşağı Bakan Köpek)

En çok bilinen yoga pozisyonları arasındadır. İleri seviye yoga yapanların dinlenme noktası da genellikle aşağı bakan köpek pozisyonudur. Eller ve ayaklar üzerinde durarak kalçanızı yukarı kaldırın. Vücudunuzla ‘’V’’ şekli oluşturun. Bu hareket sayesinde bedeninizi güçlendirerek esnetebilirsiniz. 

  • Virabhadrasana (Savaşçı 1) 

Ayakları uzun adım bir şekilde atın. Bir ayağı öne doğru bükerek kolları yukarı doğru kaldırın. Bu hareket sayesinde bacak kaslarınız güçlenir ve omuz kaslarınız da açılır. 

  • Bhujangasana (Kobra Pozu)

Bu poz sayesinde sırtınız ve karın kaslarınız güçlenecektir. Kollar göğsün her iki yanında ve avuç içler iyere bakacak şekilde uzanılır. Baş yavaş yavaş havaya kaldırılır, göğüs ileri uzatılır ve omuzlar geriye atılır.